Бела чоколада


Бела чоколада

ŠtampaEl. pošta




Да ли је бела чоколада заиста чоколада?
Неки љубитељи чоколаде тврде да није. По њиховом мишљењу,

 да би се нешто звало чоколадом - мора да садржи одређен проценат 
правог чоколадног сирупа који је одговоран за мање или више горак 
укус млечне или црне чоколаде. 
Пошто бела ''чоколада'' овај састојак не садржи, квалификована 

је да буде тек ''слаткиш'' и ништа више.
Други тврде да бела чоколада са правом носи своје име. Њени основни састојци су: шећер, млеко,

 арома ваниле и, што је најбитније - какао маслац, тако да је она истински дериват биљке какао и 
самим тим врста чоколаде.
У суштини, бела чоколада има текстуру као било која друга чоколада,
 али не и укус.Какао-маслац јој даје форму чоколаде и могућност да 
се не топи до одређене температуре, али њен укус најпре подсећа на
 ванилу и млеко. Проблем је настао оног тренутка када су неке компаније
 почеле уместо какао-бутера да у беле чоколаде стављају далеко
 јефтиније и доступније обично биљно уље, па је овај слаткиш 
изгубио на свом укусу и вредности. Неке земље, као што је то случај са

 САД су одлучиле да уведу правило по коме најмање 
20% од тежине беле чоколаде мора да буде какао маслац, 14% млеко

у праху и мање од 55% шећер!
Уколико белу чоколаду користите у колачима, имајте на уму да се бела

 чоколада врло брзо топи и да може брзо да загори
уколико је кувате. Са друге стране, велики удео какао-маслаца даје 

јој рок трајања од 2 до 5 година.
Била она чокалада или не - омиљена је посластица!

Нема коментара:

Постави коментар