Вест која би највероватније обрадовала свакога гласи да чоколада може бити корисна чак и за особе са одређеним здравственим проблемима.
Спроведена су истраживања која показују да чоколада има и здрава својства:
у одређеним околностима
за нека здравствена стања
одређене врсте чоколаде
одређене количине
Недавно истраживање указује на то да већа количина чоколаде може бити повезана са смањењем ризика од срчаних обољења за око трећину.
Међутим, аутори истраживања су нагласили да резултате треба прихватити са опрезом, јер превелика количина комерцијално доступних чоколада може бити и штетна по здравље срца.
Друго истраживање се бавило садржајем антиоксиданата у чоколади. Иако је и оно имало позитивне резултате, очигледно је да превише чоколаде садржи доста засићених масти. То за некога ко има висок холестерол није добро за срце.
Стручњаци кажу да умерена количина никоме неће нашкодити, али да треба водити рачуна о општој равнотежи.
Они су такође проценили да је највећи унос чоколадних посластица у време новогодишњих, божићних и других празника и да просечна особа тада унесе и до 6.000 калорија дневно, што је знатно више од препоручене количине од 2.000 калорија за жене и 2.500 за мушкарце.
Чоколада у бројкама
Хранљиви састав чоколаде варира у зависности од врсте, као и од тога да ли она има остале састојке, као што су суво воће, лешник, карамел или друго пуњење.
Сто грама црне чоколаде може да садржи:
86% какао масе – 567 калорија, 9,7 грама протеина, 19 грама угљених хидрата, 50,2 грама масти.
70% какао масе – 561 калорија, 8 грама протеина, 31 грам угљених хидрата, 45 грама масти.
64% какао масе – 521 калорија, 8 грама протеина, 39 грама угљених хидрата, 37 грама масти.
Сто грама млечне чоколаде садржи:
Спроведена су истраживања која показују да чоколада има и здрава својства:
у одређеним околностима
за нека здравствена стања
одређене врсте чоколаде
одређене количине
Недавно истраживање указује на то да већа количина чоколаде може бити повезана са смањењем ризика од срчаних обољења за око трећину.
Међутим, аутори истраживања су нагласили да резултате треба прихватити са опрезом, јер превелика количина комерцијално доступних чоколада може бити и штетна по здравље срца.
Друго истраживање се бавило садржајем антиоксиданата у чоколади. Иако је и оно имало позитивне резултате, очигледно је да превише чоколаде садржи доста засићених масти. То за некога ко има висок холестерол није добро за срце.
Стручњаци кажу да умерена количина никоме неће нашкодити, али да треба водити рачуна о општој равнотежи.
Они су такође проценили да је највећи унос чоколадних посластица у време новогодишњих, божићних и других празника и да просечна особа тада унесе и до 6.000 калорија дневно, што је знатно више од препоручене количине од 2.000 калорија за жене и 2.500 за мушкарце.
Чоколада у бројкама
Хранљиви састав чоколаде варира у зависности од врсте, као и од тога да ли она има остале састојке, као што су суво воће, лешник, карамел или друго пуњење.
Сто грама црне чоколаде може да садржи:
86% какао масе – 567 калорија, 9,7 грама протеина, 19 грама угљених хидрата, 50,2 грама масти.
70% какао масе – 561 калорија, 8 грама протеина, 31 грам угљених хидрата, 45 грама масти.
64% какао масе – 521 калорија, 8 грама протеина, 39 грама угљених хидрата, 37 грама масти.
Сто грама млечне чоколаде садржи:
Нема коментара:
Постави коментар