Црна чоколада


Црна чоколада садржи већи проценат какао зрна (минимум 50% какао делова). Остали састојци су шећер, ванила и соја лецити. Сматра се најквалитетнијом и најздравијом врстом чоколаде. Црна чоколада се може поделити према проценту какаоа, какао бутера и шећера. Уколико садржи најмање 15% течног какаоа и исто толико какао бутера, а минимум укупне количине какао делова је 60%, онда спада у слатке чоколаде. Уколико је проценат течног какаоа најмање 35% и исто толико какао бутера и шећера, онда спада у горке чоколаде.Црна чоколада у служби здравља Штампа Ел. пошта

Чокохоличари, ево разлога за радост! Све бројнија научна истраживања потврђују да ова слатка посластица може благотворно да делује на наше здравље и изглед. 
Ипак, стручњаци наглашавају да се то не односи на све врсте чоколаде, већ само на црну (са највећим процентом какаоа) и подвлаче да чак и она мора да се конзумира у умереним количинама.

Тајна је у антиоксидантима

Какао и црна чоколада веома су богати антиоксидантима, нарочито флаванолом. Већина људи не зна да шоља какаоа садржи далеко више антиоксиданата од исте количине чаја или црног вина који су иначе надалеко познати по свом позитивном дејству на здравље човека. 
Неутралишући дејство слободних радикала на људске ћелије, антиоксиданти доприносе сузбијању рака и срчаних оболења. Такође успоравају старење организма. 



Стручњаци универзитета Wиттен-Хердецке и Хеинрицх-Хеине из Немачке 
утврдили су да дуготрајни унос какаоа богатог антиоксидантом
флаванолом, знатно побољшава опште стање коже и чини је отпорнијом
на деловање УВ зрака . У једној од својих заједничких студија показали су 
да је код жена које су током три месеца дневно пиле по пола шоље 
какаоа обогаћеног флаванолом дошло до побољшања стања коже - постала
је глатка, влажнија и мање осетљива на сунце. 
“Ове количине сличне су оним садржаним у 100 грама црне чоколаде,” 
навели су том приликом немачки научници.
Слична истраживања показала су да једна шољица квалитетног какаоа дневно може успорити слабљење функција мозга код старијих људи, пошто флаванол подстиче проток крви у мозгу и смањује ризик од деменције. 

Недавне студије навеле су стручњаке на закључак да црна чоколада богата флаванолом са додатком биљних стерола смањује холестерол и крвни притисак, што опет доприноси унапређењу здравља срца. 
Остале карактеристике црне чоколаде
Ми бисмо листи позитивних карактеристика црне чоколаде додали још неколико ставки:
Подстиче лучење ендорфина који ствара осећај добробити и задовољства
Садржи серотонин који отклања лоше расположење и служи као антидепресант
Садржи теобромин, кафеин и друге супстанце које делују стимулативно на организам
И најзад, има тааако добар укус
Уживајте у својој омиљеној посластици и она ће вам узвратити својим благодатним дејством. Само, будите умерени.

Нема коментара:

Постави коментар