Омиљена посластица читавих генерација, крем бананица преливена чоколадом.
Производ компаније "Соко Штарк", који се годишње прода у количини од 66 тона, настао је још 1938. године. Вршачки мајстор Фрања Ваја годинама је проучавао посластице у Мадјарској и Словачкој, а по повратку у родни крај измислио је чоколадну бананицу. Као велику награду за инвентивност, Ваја је од градских власти био наградјен са читавих динар и по! Иако ће рецепт остати исти, производјачи су најавили промену имена!
Пенасти део слаткиша тада је прављен од живих беланаца, и преливан истопљеном чоколадом. Дневно је могло да буде произведено само десет килограма, јер се све правило ручно.
Пре пола века коначно је усавршена технологија која је бананици дала препознатљив укус и изглед, и омогућила бржу производњу. Рецептура није мењана већ пола века, а ретки су они који могу да јој одоле, без обзира на године.
Производ компаније "Соко Штарк", који се годишње прода у количини од 66 тона, настао је још 1938. године. Вршачки мајстор Фрања Ваја годинама је проучавао посластице у Мадјарској и Словачкој, а по повратку у родни крај измислио је чоколадну бананицу. Као велику награду за инвентивност, Ваја је од градских власти био наградјен са читавих динар и по! Иако ће рецепт остати исти, производјачи су најавили промену имена!
Пенасти део слаткиша тада је прављен од живих беланаца, и преливан истопљеном чоколадом. Дневно је могло да буде произведено само десет килограма, јер се све правило ручно.
Пре пола века коначно је усавршена технологија која је бананици дала препознатљив укус и изглед, и омогућила бржу производњу. Рецептура није мењана већ пола века, а ретки су они који могу да јој одоле, без обзира на године.
- Како направити чоколадне бананице
Састојци
за смесу 600 гр шећера - 30 гр (3 кесице)желатина
- 300 мл воде
- 1 екстратод банане
- за прелив 150 гр чоколаде мало путера, мало уља.
- Припрема
у 100мл воде истрести 3 кесице желатина
када се шећер истопи тај сируп насути у пластичну посуду и додати натопљени желатин.
ту смесу мутити најмање 15 минута, док не постане густа. У то додати екстрат од банане и јос мало промутити. (могу се додати и 2 екстрата уколико желите јачи укус банане).
смесу разлити у уљем подмазан плех
када се охлади исећи на коцке и прелити топљеном чоколадом. Колач се може прелити и пре сечења.
600 гр шећера скувати са 200мл воде док се не растопи шећер, неких 4, 5 минута.
Нема коментара:
Постави коментар